diumenge, 18 de maig del 2008

Temps era temps

El passat 8 de maig l'Escola del Bosc, situada a la muntanya de Montjuïc, va complir 94 anys. A començament del segle XX l’Ajuntament de Barcelona va engegar tota una sèrie de projectes que van donar lloc a la creació d’escoles de característiques especials. La primera va ser l’Escola del Bosc, que va néixer amb la intenció d’oferir als nens de Barcelona amb problemes respiratoris un centre on poguessin gaudir d’un entorn més saludable, sense la contaminació de la ciutat.

El 8 de maig, l’escola va obrir les seves portes per primera vegada amb una separació d’edificis per sexes. El centre es va situar a la muntanya de Montjuïc, en uns edificis que mitjançant unes obres d'adaptació, van donar un tipus de construcció molt apropiada per l'escola que es volia fer. El nom d'Escola del Bosc, es va inspirar en l'alemanya de "Walsdschule de Charlotemburg" que era una escola a l'aire lliure dedicada a la infància desvalguda.

La primera directora de la secció de nenes va ser Rosa Sensat i, de la secció de nens, Antolí Monroy. El treball de Rosa Sensat, mestra d’una gran personalitat humana i intel·lectual, hi deixà una empremta molta forta, ja que va poder posar en pràctica els principis de les noves escoles d’Europa tot adaptant-los a les característiques de l’alumnat fins a la seva marxa el 1930.

3 comentaris:

Dani Ponsico ha dit...

És divertit que t'inventis gentilicis de barri com guatellenc i guatllenques!! jejejeje

Gran escola la nostra, penso que realment encara no sabem del tot la sort que vam tenir de poder anar a aquella escola, per tot plegat estaré eternamen agraït tant a l'entorn com als seus professors!

FELICITATS PER TOT PLEGAT COUSIN!

Anònim ha dit...

Jo vaig ser alumna de la Escola del Bosc entre els anys 57 y 61 i els recordo com els mes feliços de la meva infancia.

Tinc fotos i recordo l´himne de la Escola

Montse Vergés

Antoni ha dit...

La meva mare m'explica que hi va anar abans de la guerra als anys 34 i 35 i tot el que explica son bons records